Ganymède

Infirmiers de rue ontwikkelde het instrument Ganymede om professionals te helpen het alcoholgebruik van de mensen voor wie zij zorgen, beter in te schatten. Het is visueel, gemakkelijk te gebruiken en doeltreffend in het overbrengen van informatie. Aan de hand van een reeks illustraties stelt het de patiënt of patiënte ook in staat zijn/haar alcoholgebruik te evalueren en het beter te reguleren om het binnen redelijker grenzen te brengen door een norm als benchmark voor te stellen. De tool bevat een lijst van verschillende dranken met een verschillend alcoholgehalte en het equivalent daarvan in glazen wijn, geeft advies over de hoeveelheden die per dag en per week niet mogen worden overschreden, en geeft aan welde reflexen moeten woorden aangehouden voor een redelijke consumptie.

Support:

PDF of print

Beschikbaarheid :

gratis te downloaden of op aanvraag via info@idr-sv.org

Bedoeling : 

Het is mogelijk de risico’s van alcoholgebruik aanzienlijk te verminderen zonder noodzakelijkerwijs helemaal te stoppen met drinken. Om een uitweg te bieden aan patiënten voor wie drinken nog belangrijk is. Een vermindering van de consumptie leidt tot een vermindering van de aan consumptie verbonden risico’s.

Doelpubliek :

Eerstelijnsprofessionals en alcoholgebruikers.

Taal:

Nederlands, Frans, Engels

Jaar van realisatie en laatste actualisering :

Instrument gerealiseerd in 2016.
Voor het laatst bijgewerkt in 2019.

Infirmiers de rue

Créée en 2005 par deux infirmières ayant la conviction qu’il était possible de lutter contre le sans-abrisme, l’ASBL Infirmiers de rue rétablit les liens entre les personnes en grande précarité, leur environnement et les services de soins. En 2022, l’ASBL Infirmiers de rue se compose d’une équipe de 56 personnes. L’association Infirmiers de rue travaille avec les personnes les plus vulnérables, ayant passées de nombreuses années en rue et pour qui le risque de morbidité et de mortalité est très élevé. Les objectifs d’Infirmiers de rue sont les suivants :

  • Motiver les personnes vivant en grande précarité à prendre soin de leur hygiène et de leur santé ;
  • Restaurer le dialogue entre ces personnes et le personnel des services de soins/administratifs ;
  • Améliorer leur environnement pour favoriser une meilleure prise en charge de leur santé ;
  • Accompagner ces personnes par le biais d’une approche globale (psycho-médico-sociale) jusqu’à leur réinsertion durable en logement.
Pour atteindre ses objectifs, l’association a une triple action : le suivi des patients de la rue jusqu’au logement, des formations pour les professionnels et la création d’outils didactiques à l’attention des soignants ou des patients.