Selecteer een pagina

EEN INVENTARIS VAN PEDAGOGISCHE INSTRUMENTEN

Habitools is een inventaris van pedagogische instrumenten die de verenigingen actief rond wonen hebben ontwikkeld om hun publiek ‘beter te laten wonen’. Die pedagogische instrumenten bestaan in verschillende vormen over diverse onderwerpen. De bedoeling van de website is om de uitwisseling van die instrumenten onder sociale werkers te bevorderen.

De BBRoW, een groepering 60 verenigingen die ijveren voor het recht op wonen, nodigt u uit op het online Festval Habitools van dinsdag 25 mei tot vrijdag 28 mei 2021.

Volgende Habitools beurs vindt plaats op dinsdag 23 mei 2023 in het Circularium (Bergensteenweg 95 – 1070 Anderlecht).

In de tussentijd zullen er regelmatig evenementen worden georganiseerd. 

Meer info ?  Neem contact op met laurence.evrard@rbdh.be

🏠 8 november 2022 van 10u tot 11u30  >

De Compagnons bâtisseurs (Frankrijk) – Presentatie van de “Bricobus”.

Spreker : Mathieu Dassieu, Directeur Ontwikkeling en Innovatie bij de Compagnons Bâtisseurs (FR)

Al meer dan 60 jaar ondersteunen de Compagnons Bâtisseurs de meest kwetsbare mensen bij de renovatie en bouw van hun woning door een unieke aanpak te ontwikkelen die Begeleid Zelfherstel wordt genoemd. Een originele aanpak die de bewoners in staat stelt werkzaamheden uit te voeren met de steun van een specialist. Het is gericht op de verbetering van de technische aspecten van de huisvesting en de woonomgeving. Om deze verschillende acties uit te voeren, hebben de Compagnons Bâtisseurs onder andere een rondreizend interventiesysteem ontwikkeld, de “Bricobus”. Deze wagens maken het mogelijk in specifieke contexten op te treden, met name om situaties van slechte huisvesting te helpen opsporen en acties in geïsoleerde gebieden te ontwikkelen. 

Gratis maar verplichte registratie via dit formulier.

🏠 11 oktober 2022 van 10u tot 11u30  >

Cultures & Santé – Workshop over het educatief instrument ‘Le logement : entre espaces et cultures’

Animatie : Roxane Combelles, coördinatrice van de cel permanente vorming bij Cultures & Santé

Tijdens deze interactieve en participatieve voormiddag zal je experimenteren met een aantal van de pistes die deel uitmaken van de kit. Je zal worden aangezet tot nadenken over de culturele dimensies van huisvesting, de verschillende functies ervan, de verschillende vormen die zij kan aannemen, en de vele manieren waarop ruimten kunnen worden gebruikt. Je zal ook alle materialen in de kit ontdekken en de toepassingen ervan.

Gratis maar verplichte registratie via dit formulier.

🏠 10 juni 2022 van 10u tot 12u  >

De Union Nationale des CLLAJ (Comités Locaux pour le Logement Autonome des Jeunes) is een Frans netwerk van verenigingen die jongeren tussen 16 en 30 jaar begeleiden naar en in huisvesting.

Tommy Veyrat, nationaal afgevaardigde, en Cécile Bel, communicatieverantwoordelijke, zullen de vereniging en de pedagogische instrumenten die zijn ontwikkeld ten behoeve van de huisvesting van jongeren, voorstellen.

 

🏠 19 april 2022 van 10u tot 12u  >

Een sociale act spelen
Workshop over het de/re-construeren van onze spellen

Animator : Gerardo Cornejo – gemeenschapswerker bij Habitat et Participatie

Hoe speel je coöperatief tikkertje of verstoppertje? Hoe groepen samenstellen zonder dat pijnlijke moment te beleven waarop steeds dezelfde mensen als laatste worden gekozen?

We zullen een methode leren om onze spellen om te vormen tot coöperatieve spellen en nieuwe uitvinden. We zullen ook zien hoe we deze kennis op een speelse manier kunnen overbrengen op kinderen en volwassenen.

Spelen is een socialiseringsdaad die vaak wordt verwaarloosd, terwijl spelen de eerste elementen van opvoeding zijn, zij brengen waarden, visies op de wereld en manieren van omgang over.

Zonder de voordelen van competitie af te wijzen (wanneer deze de verliezers niet vernedert), stellen wij hier voor ons bewust te worden van de manier waarop onze spelen ons opvoeden en ons het vermogen te geven ze om te vormen naar het beeld van onze waarden.

 

🏠 29 maart 2022 van 10u tot 11u30  >

Habitat & Rénovation stelt zijn ‘Guide pratique de la location en Région bruxelloise’ voor.

Deze gids heeft tot doel :

      • Tips geven bij het zoeken naar huisvesting en advies geven bij het huren;
      • Elke partij informeren over hun rechten en plichten in het kader van een huurcontract;
      • De huurders bewust maken van de juiste bewoning van een woning en het juiste beheer van energie en water;
      • Strijd tegen ongezonde huisvesting.
      • 🏠 10 februari 2022 van 15u tot 16u30  >
       • Action-Logement Lanaudière, een organisatie uit Quebec voor de individuele en collectieve verdediging van de rechten, voorstelde zijn vereniging en de instrumenten die zij hebben ontwikkeld ter ondersteuning van huurders die stappen willen ondernemen om hun huisvestingsrechten te doen gelden.