Habitools 2023

Wonen is meer dan huisvesting alleen

De tentoonstelling Habitools 2023 vond plaats op dinsdag 23 mei 2023 in het Circularium in Anderlecht.

Het Salon Habitools 2023 blijft de effectiviteit van het recht op huisvesting in Brussel in vraag stellen.  Maar biedt ook de gelegenheid om andere kwesties in verband met huisvesting in de stad en de creatie van woningen te begrijpen en te ontdekken; voor meer harmonie, cohesie, rechtvaardigheid en welzijn voor de bewoners. Huisvesting is misschien geen doel op zich…

Er werden verschillende conferenties en animaties georganiseerd, was het met de mogelijkheid om verenigingen op het terrein te ontmoeten en pedagogische instrumenten te ontdekken.”Gezelligheid”, “uitwisselingen” en “mobilisatie” zijn de onderdelen van deze dag.

30 verenigingen en 1 administratie zullen aanwezig zijn om hun instrumenten te presenteren:

  1. Angela D.
  2. Bonnevie
  3. Brussels Huisvesting
  4. Brusselse Federatie van Unie voor de Huisvesting (BFUH)
  5. CAFA
  6. Comme chez nous
  7. Convivence
  8. Convivial
  9. COOP Brussels
  10. Cultures & Santé
  11. ’t Eilandje
  12. Espace Environnement
  13. Federatie van de Maatschappelijke Diensten (FDSS)
  14. Fédération Infor Jeunes Wallonie-Bruxelles
  15. Habitat & Participation
  16. Habitat & Rénovation
  17. Helder Recht
  18. Homegrade
  19. Infor Jeunes Bruxelles
  20. La Rue
  21. Laag-Molenbeek Gezond! (Logo Brussel)
  22. Leefmilieu Brussel – BIM – Dienst RCIB
  23. Lire & Écrire
  24. Netwerk Wonen
  25. Orbit vzw
  26. Rassemblement des Associations de Promotion du Logement (RAPeL)
  27. Renovinsert – Espace Social Télé-Service
  28. Straatverplegers
  29. Syndicat des Immenses
  30. Union Nationale des Comités Locaux pour le Logement Autonome des Jeunes (UNCLLAJ) – Frankrijk
  31. UNIA

De conferenties, animaties en workshops worden in het Frans gegeven.

Conferenties :

 • 10u – 11u30 : « Wonen is meer dan huisvesting »  –  Clara Adler, Caroline Ganna en Hélène Van Ngoc van Habitat & Participation
  Hoewel de termen “huisvesting” en “wonen” op elkaar lijken, hebben ze zeer verschillende betekenissen.
  “Huisvesting” verwijst naar het vinden van een plek om te wonen, meestal een huis of flat, en het betalen voor die huisvesting.
  Aan de andere kant betekent “wonen”, van de wortel “Habere”, een plaats tot de zijne maken.  Wonen is specifiek voor de persoonlijke ervaring om op een plaats te wonen en deze thuis te noemen. Het gaat erom een gevoel van thuis te creëren, zich aan te passen aan de omgeving, zijn privacy te beschermen en gewoonten en routines te ontwikkelen om zich comfortabel en gelukkig te voelen op die plek.
  Wonen” is dus een bredere term en omvat de hele ervaring van het leven op een plaats, terwijl “huisvesting” meer gericht is op de praktische kant van het vinden van een plaats om te wonen en zich te vestigen.
  Dit onderscheid is belangrijk, vooral vandaag de dag in de vele situaties van “slechte huisvesting” die we meemaken. We zullen terugkomen op deze verschillende termen en op de verschillende manieren van huisvesting en wonen.
 • 12u45 – 14h30 : Documentaire – « Les villes succombent aussi » – Presentatie door de regisseur Manuel Hanot (te bevestigen) + voorstelling van de missies van Convivence/Samenleven door Sandrine Couturier, directrice van Convivence/Samenleven.
  De kortfilm, geregisseerd door Manuel Hanot in samenwerking met de vzw Convivence/Samenleven, speelt zich af in Brussel, in de wijk Anneessens. Deze vereniging strijdt al meer dan 30 jaar tegen slechte huisvesting in een vastgoedmarkt die steeds ontoegankelijker wordt voor de meest kwetsbaren. Sociaal werkers en architecten begeleiden huurders en bescheiden eigenaars in hun strijd voor een waardiger woning en een plaats in de transformatie van hun wijk. Naast de individuele situaties stelt de film de vraag naar de toekomst van Brussel. Wie zal in de stad van morgen kunnen wonen, tegen welke prijs en welke lucht inademen?
 • 15u – 16u30 : “De geïntegreerde lokale ontwikkeling”  – Netwerk Wonen
  Het Netwerk Wonen is een netwerk van 9 verenigingen die actief zijn op het gebied van stadsvernieuwing in Brussel.
  Deze 9 verenigingen begeleiden de inwoners van Brussel om hun huisvesting te verbeteren door middel van advies over renovatie en rationeel energiegebruik.
  Maar net zoals “wonen meer is dan huisvesting”, houden onze missies niet op bij huisvestingsadvies. Via onze geïntegreerde lokale ontwikkelingstaken ondersteunen we de bewoners ook in hun betrokkenheid bij de buurt. Dit werk kan vele vormen aannemen, van informatie en bewustmaking over bestaande participatieprocessen (meestal via wijkcontracten of openbare onderzoeken), over ondersteuning van burgerdynamiek, tot de uitvoering van projecten voor de wijk (collectieve moestuinen bijvoorbeeld).
  Het zijn deze acties en enkele van deze concrete voorbeelden die wij u willen presenteren op het Salon Habitools van dit jaar.

Animaties en workshops :

 • 11u30 – 12u30 : Collectieve gesticulatie conferentie : « Les problématiques structurelles du marché locatif » – Sarah De Laet
  De collectieve gebarenconferentie is tegelijk een voorstelling, een animatie en een politieke reflectie, kortom een moment van volksopvoeding.
  Het principe: beginnen met anekdotes over onze woonkansen en -ellende om zo inhoud te geven aan een kritische analyse van de werking van de huurmarkt. Met andere woorden: onze “warme kennis” en een beetje “koude kennis” samenvoegen en collectief begrijpen wat ons overkomt.
  Het doel is om dit instrument mee naar huis te nemen en te gebruiken bij andere groepen.
 • “Résoudre les problèmes de logement” – Bart Hofman  van COOP Brussel
  Coop presenteert een korte versie van hun atelier “Oplossingen voor woonproblemen”.
  Kom en ervaar de evolutie van de verschillende types husivesting sinds 1860 in verband met de industriële revolutie.
  Dit atelier behandelt de geschiedenis van de huisvesting in Brussel sinds het begin van de industrialisering.
  Vele actoren, zowel privé als publiek, blijven strijden voor het recht op een degelijke en betaalbare huisvesting.
  Tijdens deze workshop proberen we de volgende vragen te beantwoorden: “Wat is sociale huisvesting?”; “Wat betekent ‘wonen’, ‘huis’, ’thuis’?
  Atelier met rollenspel van de verschillende soorten huisvesting.
 • “Résoudre les problèmes de logement” door Bart Hofman van COOP
  Tussen 14u00 en 17u00 uur presenteert COOP een korte versie van hun workshop “Résoudre les problèmes de logement”.
 • “La discrimination au logement. Comment amener les preuves?” door Anaïs Lefrère en Sébastien Bocket van UNIA.
 • “Escape Game du logement” door RAPeL

Tentoonstelling « HABITER. (titre provisoire) »

Immersieve expositie FR | NL | ENGL
Portretten en audiofragmenten over het recht op wonen in Brussel

Simona, Jules, Sofie of Mohamed. Zoveel manieren van leven in de stad, van lijden of verzet, van overleven of aanpassen.

Deze reizende expo is een uitnodiging om hen te ontmoeten. Ieder portret is voorzien van een audiofragment dat u kan beluisteren via de voorziene hoofdtelefoons of via uw smartphone en QR-code.

Deze getuigenissen zijn een sleutel om beter begrijpen hoe het is om in Brussel te wonen, wat de maatschappelijke problemen en uitdagingen zijn die onze hoofdstad langzaam maar ingrijpend veranderen.  Het recht op een behoorlijke en betaalbare woning is een fundamenteel recht dat is ingeschreven in Art. 23 van de Belgische grondwet.  Maar dit levensbelangrijke recht wordt vandaag nog veel te veel geschonden.