Preventie koude

Om het publiek bewust te maken van de gevaren van het koudeseizoen, maar ook om goede praktijken onder onze patiënten te verspreiden, hebben wij een instrument ontwikkeld: de "koude poster". De tekeningen op de poster geven verschillende, gemakkelijk toe te passen tips, die het mogelijk maken goede reflexen aan te nemen en zo het risico van onderkoeling te verminderen. Een variant in zakformaat maakt het ook mogelijk de discussie met de patiënten in het veld aan te gaan.

Drager :

PDF, A3, flyer.

Beschikbaarheid :

Online of via info@idr-sv.org

Doelstelling :

  • Preventie van ziekten/gezondheidsproblemen bij daklozen of mensen in precaire situaties als gevolg van het winterweer. Daklozen die op straat overleven, bewust maken van de gevaarlijke gevolgen van het koude weer.
  • Bewustmaking van het netwerk van sociale/medische organisaties over de gevolgen van extreme koude voor mensen die op straat leven.
  • Het grote publiek bewust maken van de gevaren van het leven op straat in de winter.

Doelpubliek :

  • Daklozen
  • Netwerk van organisaties die strijden tegen dakloosheid en bestaansonzekerheid; sociaal & medisch
  • Publiek van burgers

Taal/talen van het instrument :

Frans, Nederlands.

Jaar van productie en laatste bijwerking van het instrument : 

2019

Infirmiers de rue

Créée en 2005 par deux infirmières ayant la conviction qu’il était possible de lutter contre le sans-abrisme, l’ASBL Infirmiers de rue rétablit les liens entre les personnes en grande précarité, leur environnement et les services de soins. En 2022, l’ASBL Infirmiers de rue se compose d’une équipe de 56 personnes. L’association Infirmiers de rue travaille avec les personnes les plus vulnérables, ayant passées de nombreuses années en rue et pour qui le risque de morbidité et de mortalité est très élevé. Les objectifs d’Infirmiers de rue sont les suivants :

  • Motiver les personnes vivant en grande précarité à prendre soin de leur hygiène et de leur santé ;
  • Restaurer le dialogue entre ces personnes et le personnel des services de soins/administratifs ;
  • Améliorer leur environnement pour favoriser une meilleure prise en charge de leur santé ;
  • Accompagner ces personnes par le biais d’une approche globale (psycho-médico-sociale) jusqu’à leur réinsertion durable en logement.
Pour atteindre ses objectifs, l’association a une triple action : le suivi des patients de la rue jusqu’au logement, des formations pour les professionnels et la création d’outils didactiques à l’attention des soignants ou des patients.