Hestia

Het Hestia-instrument is bedoeld om het risico van huisuitzetting en overlijden in huisvesting te voorkomen. Dit instrument bestaat uit twee evaluatieschalen die rekening houden met een reeks elementen die onder meer verband houden met de relaties met de buurt, de woonhygiëne en de relaties met de huisbaas. Het maakt het ook mogelijk de veiligheid, de gezondheid en het huisvestingsverbruik te analyseren. Dankzij het objectieve karakter van de criteria kan deze schaal bij elke ontmoeting met de patiënt op dezelfde wijze worden geëvalueerd. Het resultaat hangt niet af van de gevoelens van de persoon die de beoordeling uitvoert. Het biedt de mogelijkheid de evolutie van de patiënt en de manier waarop hij zich aan zijn huisvesting aanpast te volgen, en zo te anticiperen op een verslechtering van de situatie voordat het te laat is. Dit alles om een duurzaam en gezond onderhoud van woningen te garanderen.

Drager :

Gelamineerde fiche.

Beschikbaarheid :

Op verzoek, in het kader van de opleidingen hygiëne en precairheid, als download op onze website.

Doelstelling :

Preventie van de risico’s van huisuitzetting en overlijden in huisvesting.

Doelpubliek :

Netwerk van organisaties voor dakloosheid en bestaansonzekerheid; sociaal & medisch.

Taal/talen van het instrument :

Frans, Nederlands, Engels.

Jaar van productie en laatste bijwerking van het instrument : 

2019 

Infirmiers de rue

Créée en 2005 par deux infirmières ayant la conviction qu’il était possible de lutter contre le sans-abrisme, l’ASBL Infirmiers de rue rétablit les liens entre les personnes en grande précarité, leur environnement et les services de soins. En 2022, l’ASBL Infirmiers de rue se compose d’une équipe de 56 personnes. L’association Infirmiers de rue travaille avec les personnes les plus vulnérables, ayant passées de nombreuses années en rue et pour qui le risque de morbidité et de mortalité est très élevé. Les objectifs d’Infirmiers de rue sont les suivants :

  • Motiver les personnes vivant en grande précarité à prendre soin de leur hygiène et de leur santé ;
  • Restaurer le dialogue entre ces personnes et le personnel des services de soins/administratifs ;
  • Améliorer leur environnement pour favoriser une meilleure prise en charge de leur santé ;
  • Accompagner ces personnes par le biais d’une approche globale (psycho-médico-sociale) jusqu’à leur réinsertion durable en logement.
Pour atteindre ses objectifs, l’association a une triple action : le suivi des patients de la rue jusqu’au logement, des formations pour les professionnels et la création d’outils didactiques à l’attention des soignants ou des patients.